Ayurveda
en naturlig väg till hälsa
 
 Kroppen
 

Kroppspersonligheter-Vata, Pitta,Kapha

Vi människor har alla tre doshorna i oss  av olika grad och karaktär eftersom vi är unika som personer. Doshorna påverkar vårat utseende, det mentala, själsliga och kroppsliga. Olika organ i kroppen har också en specifik doshatillhörighet. Ett par regler som är centrala i det praktiska användandet av Ayurveda är dessa motsatspar: 

1. Lika höjer lika

2. En egenskap minskar av sin motsatta egenskap

 

Har du tex mycket eld i din konstitution så ökar din Pitta om du tillsätter mer eld ute i solen en het sommardag, alltså äter kryddstark mat. Om du vill minska elden duschar du svalt eller äter svalkande kryddor, tex mynta eller koriander.

 

 

Medan vi i väst är väldigt bra på att bota symptomen, som att operera bort tumörer och ta bort gallstenar, frågar sig de österländska läkarna varför man blivit sjuk. De vill veta vad man äter och dricker, hur man sover och hur man lever med andra människor runtomkring sig.

 

 

ayurveda

 

Inom Ayurveda anser man att varje människa har medfödda egenskaper, genetiska anlag, som man bär med sig i livet. Om man sedan utsätts för påfrestningar av olika slag reagerar man med den del av kroppen som är den svagaste. Därför delar man in människor i tre grupper efter kroppstyp, beroende på vilken egenskap eller del av kroppen som är dominerande.

 

 

 

VATA

 

Vata dosha (kroppstyp) Rörelser i kropp och sinne, t ex muskelrörelser, nervimpulser och tankeprocessen. Vata består av de två elementen rymd och luft.

 

Exempel på egenskaper för Vata kroppstyp:

 • Smal, slank kroppsbyggnad - går inte lätt upp i vikt.
 • Oregelbunden hunger och matsmältning.
 • Ytlig sömn, tendens till sömnbrist.
 • Entusiastisk och energisk.
 • Lär sig nya saker fort, men glömmer också snabbt.
 • Tendens till att oroa sig och bristande självförtroende.
 • Kreativ

Vata-personligheter är ofta föränderliga och oförutsägbara. 

Det gör att de lätt får oregelbundna vanor. De har en benägenhet att bli hyperaktiva och överentusiastiska. Vid obalans agerar de ofta impulsivt och planlöst. De kan känna sig splittrade och nervösa och kan ha svårt att slappna av. De har ibland svårt att fatta beslut, eller att veta vad de vill.De är ofta väldigt kreativa och har många ideér som de kanske inte alltid orkar genomföra.

 

Bra anpassningsförmåga ger dem flexibilitet och obundenhet, men gör dem och deras liv lite kaotiskt utan gränser och rutiner.  

Vata kontrollerar centrala nervsystemet; psykiska och psykosomatiska problem kan ofta härledas till Vata-obalans.

 

Balans i Vata

En person med balanserad Vata-konstitution är smittsamt entusiastisk, energisk, spontan, flexibel och snabb i tanke och handling.

 

Obalans i Vata

Vata i obalans innebär ett överskott på Vata i sinne och kropp. Orsakerna kan vara påfrestande förhållanden,missbruk av alkohol, tobak och droger, plötsliga förändringar i livet, för lite sömn, för mycket sinnesintryck.

 

Kan uttrycka sig som rastlöshet, oro, koncentrationssvårigheter, sömnproblem, förstoppning, torr hud, gaser, högt blodtryck, värk (ofta i huvud, rygg och leder), muskelryckningar, menstruationsbesvär, undervikt, kronisk trötthet m m.

 

Åtgärder: Vatapersoner behöver daglig rutin för att balansera sina luftiga egenskaper! Äta, arbeta och sova på regelbundna tider tex. Göra massage varje morgon med sesamolja eller Vata massageolja är välgörande.Drick Vata te innan sänggående så blir sömnen lugnare och djupare.

Vatapersoner bör göra en sak i tagetf ör att undvika splittring, och avsluta det som har påbörjats.

 

 

PITTA

 

 

Pitta dosha (kroppstyp) ansvarar för matsmältningen och ämnesomsättningen.

Pitta består av elementet eld och vatten. Det innebär att Pittas främsta egenskap är värme.

 

Exempel på karaktäristiska egenskaper för Pitta kroppstyp

 • Medium kroppsbyggnad.
 • Företagsam, gillar utmaningar.
 • Skarpt intellekt.
 • Stark hunger och matsmältning.
 • Tendens till irritation och ilska, speciellt under stress.
 • Ljus och känslig hy
 • Blont eller rött hår.
 • Tycker inte för varmt väder.
 • Karismatisk talare

Pitta-personer är ofta intensiva i sin läggning.

Det är den inneboende värmen i Pitta-doshan, som ger dess brinnande energi och intensitet.

De är ofta mycket bestämda, vet vad de vill, och kan vara mycket viljestarka, envisa och dominerande. Ofta är de tidsmedvetna och ogillar att slösa bort sin tid. Pitta-personer har bestämda åsikter om det mesta och gillar att argumentera. Ofta är de ordningsmänniskor med sinne för organisation och ledarskap. De är ofta målmedvetna och effektiva i sitt handlande.  

 

Balans i Pitta

 

En person med balanserad Pittakonstitution har en varm personlighet;  känslig, omtänksam och med varm utstrålning.

 

Obalans i Pitta

 

Pitta i obalans innebär ett överskott på värme vilket ger ett "hett" humör och "heta" symtom.

Orsakerna kan vara pressade förhållanden och reaktion med förträngd ilska, frustration och förbittring, för höga krav på sig själv och andra, för mycket sol och värme, kryddad mat, upplevelse av tidspress.

 

Personer med Pitta-obalans kan vara lite burdusa och upplevas kritiska. De kan lätt få hudproblem och har ofta anlag för inflammationer. Svidande eller brännande sensationer i magen, halsen, ögonen, på huden etc är tecken på Pitta-obalans. Omättlig hunger och törst är också typiska för Pitta-obalanser.

 

 

Åtgärder: En Pitta personlighet behöver lära sig ordet lagom i teori och praktik. De behöver avsätta tid för lekfulla och vilsamma stunder utan krav på prestation. Att äta en lunch i lugn och ro utan störande mobiler är välgörande.

En massage med kokosolja är svalkande.

 

 

 

KAPHA

 

Kapha dosha är uppbyggd av vatten- och jordelementen.

Kapha ger kroppen dess styrka och motståndskraft.

Grundpersonligheten hos Kapha-konstitutionen är avslappnad.

Karaktäristiska egenskaper för Kapha:

 • Kraftig kroppsbyggnad, tendens till viktökning.
 • Stark och uthållig, jämn energinivå, blir sällan sjuk.
 • Lugn personlighet, blir sällan arg.
 • Tar långsamt till sig ny information, men har gott minne.
 • Långsam matsmältning, låg hungernivå.

Kaphapersonligheter är ofta välbyggda med kraftiga muskler och kraftig benstomme.

Kapha är långsam vilket gör personer med dominerande inslag av Kapha långsamma i sin aktivitet; de äter och talar långsamt, blir sällan arga eller upprymda, vaknar till sakta på morgonen, smälter maten långsamt osv.

Kapha-personer är vanemänniskor som ibland kan ha svårt att acceptera förändringar.

Personer med kapha-dominans tar ofta tid på sig för att fatta beslut. Kaphas långsamhet kompenseras av hans/hennes  fallenhet för metodik och struktur. 

 

Balans i Kapha

En person med balanserad Kapha är lugn, sympatisk, kärleksfull och förlåtande. Han/hon skapar ett lugn omkring sig - lugnar ner en stressfull atmosfär genom sin närvaro.

 

Obalans i Kapha

Om man har för mycket Kapha kan det märkas som ökad tyngdkänsla i kropp och sinne.Orsakas av understimulans, för lite motion, tung och fet mat, speciellt på kvällen, för mycket sömn; speciellt på morgonen, ett liv i gamla vanemönster.

 

Kan leda till viktökning, allergiska problem, problem med slemhinnor, depressioner m m.

Kapha är den stabilaste doshan, vilket gör den mest motståndskraftig mot obalanser (sjukdomar).

 

Åtgärder: En Kapha person behöver regelbundet variera sitt liv för att balansera sin långsamma och ibland tröga energier. Viktigt med motion och stimulans. Börja gärna morgonen med att skrubba med råsiden vantar innan duschen. Möblera om hemma, bryta gamla vanor är också aktiviteter som sätter fart på energin hos Kapha personer.


-----------------------------------------------------------------------------------------------

Vata, Pitta, Kapha och dygnsperioder

 

Kl 10-14 Middagens Pitta 

När solen står som högst är matsmältningselden som starkast. En idealisk tid för dagens huvudmål.

När du är i balans är detta en tid på dagen då du har mest energi.

 

Kl 14-18 Eftermiddagens Vata

En bra tid för mentalt arbete. Den som har mycket Vata i sin konstitution, eller en tendens till Vata obalans kan under senare eftermiddag känna sig rastlös, okoncentrerad, eventuellt sugen på något att äta utan att vara hungrig.

 

Kl 18-22 Kvällens Kapha

Detta är tiden då naturen går till ro för att samla kraft och styrka till nästa dag. Detta är den idealiska tiden att varva ner för att gå till sängs, då vi drar nytta av naturens tendens till vila.

 

Kl 22-02 Nattens Pitta

Här kan du om du inte gått och lagt dig börja piggna till igen. Väntar du kommer även hungersignaler. Under denna tid behövs energin till att ta hand om det inre arbetet i lever tex, där näringsämnen skiljs från restprodukter och gifter. Detta störs om du dels inte får vila, dels förser magen med ny mat.

 

Kl 02-06 Morgonens Vata

Under de tidiga morgontimmarna aktiveras kroppens rörelsetendens. Naturen börjar vakna. Avfallsprodukter som sorterats ut under natten rör sig neråt mot urinblåsa och ändtarm och bör tömmas ut snarast efter uppvaknandet. Att stiga upp i slutet av Vataperioden är att rekommendera.

 

Kl 06-10 Morgonens Kapha

Denna tid passar bra för motion, eftersom du har mera kraft och styrka då. Att sova under morgonens Kaphatid skapar ofta en tyngdkänsla och tröghet. Det kan skapa slaggprodukter i matsmältningssystemet, ama. De flesta vuxna rekommenderas inte sömn under denna tid.